Holi Phagwa
Zondagavond zijn we met Jay, een jongen die iris (mijn huisgenoot) had leren kennen via haar blog, naar een hindoestaans feest geweest dat werd ingeluid door de grote verbranding. Een grote piramide vormige houtstapel die onder gezang wordt verbrand, het is het symbool van triomf van het goede. Erg mooi, en warm ;-) om te zien! Daarna was er een feest met muziek.
Maandag zouden wij rond half twaalf weer door Jay opgehaald worden, maar dat kon helaas niet doorgaan omdat er bij ons was ingebroken. Een of ander persoon heeft bij de achterburen een schaar en een stok gehaald en is in Toms raam gaan hengelen. Met als gevolg, kapot gaas en weg portemonnee en blouse. Dus eerst aangifte gedaan en proberen met zijn allen over de schrik heen te komen. Met Jay afgesproken dat hij ons om half 5 zou komen halen. Aangezien wij geen zin hadden om te wachten met poeder gooien zijn, Myrthe, Susan, Iris, Fleur en ik alvast begonnen in de tuin. Daarna zijn we gaan kijken in de Palmentuin, want daar zou een groot feest zijn hadden we gehoord. Daar aangekomen was er niemand, dus zijn we met zijn allen gaan lunchen bij Zus&zo.
Om half vijf haalde Jay ons zoals beloofd op, hij zat al van top tot teen onder de poeder en pastaverf! Wat staat ons te wachten? Aangezien Michaela het in haar hoofd had gehaald dat ze ook Phagwa wilde vieren in NL, moesten we onderweg stoppen om nog meer poeder te kopen. Naast de supermarkt woont een Hindoestaanse familie, en dat hebben we geweten! Ze kwamen ons 'Subh Holi!' toe wensen, wat zoveel wil zeggen als 'Gelukkig Nieuwjaar!' En meteen kregen we de eerste vegen pasta-verf op ons gezicht! Daarna nog een stukje rijden, en we kwamen aan bij Jays familie. Jay woont overigens in NL en loopt ook stage in Suriname, en is hier ook geboren. De familie zat al onder de verf en we wensten iedereen Subh Holi en daar kwamen de eerste verf lagen! Wat een super leuk feest, heerlijk kliederen en elkaar onder gooien! De moeder des huizes had heerlijk eten gemaakt en na het poeder gooien hebben we genoten van de pittige roti! Na het eten hebben we lekker gedanst met zijn allen en het eindigde in een waterbad. Iedereen werd om de beurt (soms tegen je zin in) in een teil gezet en nat gespoten. Ik vond het iets minder omdat ik geen droge kleren bij me had, het positieve de verf werd er alvast een beetje afgespoeld. Dus behoorlijk nat zijn we weer de auto in gegaan, niet voor we de familie hartelijk hadden bedankt voor de gastvrijheid!
Eenmaal thuis wilde iedereen meteen onder de douche en bleek al snel dat de verf er niet echt makkelijk af gaat! Met als gevolg dat ik nu (woensdag) nog met roze, blauw en groen in mijn haar loop! Maar dat weegt niet op tegen de leuke tijd die we hebben gehad! Foto's volgen snel!!!
Liefs Lisette
Ik ben wel een beetje nieuwsgierig naar de foto's....
wat zien jullie er mooi uit!
en wat had ik er graag bij willen zijn ;-)
zo heeee, dat doet maar, jullie zien er wel heel fraai uit,zeg. Dat is een mooie kennismaking met de Hindoestaanse cultuur. Jammer van de inbraak, maar dat komt vast weer goed.
groetjes van ons.