Lisette in Suriname

Bigi pan

Na een weekje van ellendig voelen en ziek zijn, mezelf getrakteerd op een nachtje Bigipan! We zijn zaterdagochtend tegen acht uur bij huis weggegaan op weg naar Nieuw Nickerie. Dat was een behoorlijke rit, en vooral in het begin lekker hobbelig! Langs heel veel groen en rijstvelden. Je waande je door de rijstvelden in Nederland, gewone weilanden en weg.

Tegen ongeveer half drie waren we op de plek aangekomen waar we over moesten stappen op de boot. Nou lieve mensen die mij tijdens de Welink familiedag hebben zien stuntelen in Giethoorn, ik word goed in het in een boot stappen vanaf gammele steigertjes. Ik durf zelfs onder het varen over te stappen naar de plek voorin de boot! Ja ja, wat voor ‘angsten' je al niet kan overwinnen in zo'n ver land!

Na ongeveer een kwartier varen moesten we de boot een stuk over het land trekken omdat je naar een ander water moet met de boot! Ik heb er een leuk filmpje over gemaakt. We moesten echt met z'n allen de boot over katrollen trekken en aan de andere kant in het water laten zakken.

Wat een natuur en wat een mooie vogels, gewoon een super mooie boottocht! Zoveel mooie grote en kleine raar gekleurde vogels, moeilijk te omschrijven hoe mooi! Vooral niet stil liggen op het water want dan komen mijn vriendelijke vriendjes langs en je voelt ze prikken! Echt vreselijk die beesten, dus wij gingen liever varen weg met die mugge-beesten!En dan kom je met de boot bij het grote meer en daar staan een stuk of 6 huisjes in het water. Een van die huisjes daar zouden wij de rest van de dag en nacht doorbrengen met acht meiden. Fleur, Michaela, Myrhte, Susan, Anne-ruth, Hanneke, Sara en ik, met een gids, bootsman en kok. Heel grappig, mensen uit de buurt te spreken, Hanneke komt uit Dalfsen en Anne-ruth uit Nieuwleusen en dat zijn weer klasgenoten van Ellen de Lange die op dit moment in India zit!

Meteen na aankomst onze hangmatten opgehangen, allemaal met zicht op het water natuurlijk. Voor ons geen douche en wc water moet je met een emmertje uit het meer halen om daarmee de wc door te spoelen.

Voor ons kon het genieten van het water overal om je heen en de super mooie zonsondergang beginnen! Wat een heerlijk leven, zo'n klein vakantietje in het weekend! De kok is meteen begonnen met koken en wij hebben hem nog geholpen met wat hak en snijwerk. Een ‘warme' maaltijd van rijst, kousenband, kip, komkommer en tomaat en voor de vega's onderons nog iets lekkers waarvan ik de naam kwijt ben! Na het eten kwam ik erachter dat er ook hier een mooie sterrenhemel was, dus liggend op de vlonders luisterend naar het klotsende water, genoten van de iets wat bewolkte sterrenhemel.

En daarna nog even gezellig met z'n allen wat drinken en slapen in de hangmat! Niet echt de hele nacht geslapen,maar toch uitgerust zondagochtend wakker geworden om lekker te kunnen kijken naar de zonsopgang! En daarna nog weer even de hangmat in te gaan om nog even bij te slapen. De kok was al druk bezig met het ontbijt, eieren met tomaat, ui enz en maïskolven. Best apart om zo'n maïskolf als ontbijt te eten, naast de bruine broodjes. Ik moet ook niet vergeten te melden dat ik zaterdagmiddag bewust mijn eerste banaan heb gegeten(!) en ik vond hem nog lekker ook. Dus Floris, als ik terug ben in Nederland zijn de bananen niet meer veilig! ;-)

Na het ontbijt lekker met z'n allen in de zon gezeten. En de kok ging weer verder om voor ons de lunch klaar te maken. Helaas konden we niet echt zwemmen in verband met de lage waterstand. Na een lunch van bami, kip, kousenband, baka bana weer terug gegaan met de boot! Terug naar de bus, en op naar Zeedijk. Om de grens te zien tussen Suriname en Guyana en een hindoeïstische tempel te bekijken. Iedereen was behoorlijk gaar van de zon, de terugreis naar Paramaribo kon beginnen. Na een lange, vermoeiende, hobbelige reis waren we tegen half negen weer thuis. Een leuk einde van een minder leuke week!

Marieke

Fijn dat je weer beter bent!! Pfff en weer zo'n avontuurlijk avontuur. Je kan straks niet zeggen dat je niks hebt gedaan. En al die angsten die je hebt overwonnen!! ;) Het wordt dus weer tijd voor een dagje Giethoorn (met overstap speciaal voor jou)
Geniet van de (veel te snel gaande) aankomende tijd!!